ALPACKAS HISTORIA

FRI FRÅN GRYMHET: EN ALPACKAS LIV

Helt fri från stängsel och gränser, så vandrar alpacka fritt utomhus. Deras naturliga livsmiljö finns i 5000 meters höjder i Anderna. Början av morgonen vandrar deras bönder dem till områden som ingen bil kan nå. Alpackorna betar fritt och tar in det starka solljuset och höga vindar. När solen börjar sjunka förs de tillbaka till bondens land där de också vandrar fritt.

Många skulle tro att en alpackas liv slutar när de inte kan växa ut mer kvalitetsull. Peruaner respekterar dock djurets liv och när en alpacka dör av naturliga omständigheter används de för kött.

alpaca lifting leg in front of mountains in arequipa

ALPACKA VÅRD

Precis som en människa som besöker sin läkare, så kontrolleras alpacka av en näringsläkare och veterinär. Ett lyckligt, stressfritt djur producerar ull av högsta kvalitet.

DELAR TEKNIKER

Med forntida peruanska metoder fångar alpacka uppfödare djuret och använder sax för att försiktigt klippa deras ull.

Med tanke på de avancerade rakapparater som finns på marknaden håller de peruanska bönderna sig till sina gamla incan-traditioner. Med hjälp av lämplig sax klipper de försiktigt djurets ull utan att orsaka skada. Till skillnad från en ullrakhyvel, finns det inget högt surr för att skrämma dem och de klipps aldrig helt nakna. Många tror att klippning skulle vara skadligt för alpacka, men det är en nödvändighet för deras överlevnad. Klippning sker bara en eller två gånger om året och dem klipps inte mer än 2 till 3 gånger deras livstid. Mulesing finns inte i livet för en alpacka eller något annat djur i Peru.

white alpaca suri in farm in peru

EKOLOGISK ALPACKA

VARFÖR ÄR ALPACKA ETT MILJÖVÄNLIGT DJUR?

lady wearing alpaca wool hugging alpaca in rain mountain

✔ VÄNLIG FÖR JODEN

• Alpackas fotavtryck är lätt mot marken.
• När de äter klipper alpackas tänder gräser som hjälper nytt gräs att växa igen.
• De konsumerar mindre mängder mat jämfört med får och getter.

✔ FRI FRÅN LANOLIN

Alpacka-fibrer är fria från Lanolin. Lanolin (kliande vax) finns i de flesta fårull inklusive merino. Det tar giftiga ämnen för att ta bort detta vax av ull inklusive liter av kokande vatten.

HÅLLBAR UPPFÖDNING

Uppfödning av alpacka kräver inte hårda kemikalier. Uppfödningens fabriker finns inte i Peru vilket gör att koldioxidavtrycket är litet jämfört med andra gårdar.