DEN MEST HÅLLBARA & MILJÖVÄNLIG ALPACKAULLEN

Vad är hållbart?

Hållbarhet och miljövänligt är begrepp som kastas runt i alla branscher och liv i hela världen. Dessa två begrepps betydelse varieras mycket, särskilt i klädvärlden.

Titta på andra tyger

Vissa "hållbara" tyger kan orsaka mer skada än nytta

Det finns många olika tyger på marknaden som verkligen kommer från hållbara eller miljövänliga källor. Men om du gräver lite djupare så kommer du upptäcka att de flesta gör en negativ påverkan på miljön, som ibland uppväger de potentiella fördelarna.

Bomull använder mycket vatten

Bomull är en förnybar naturfiber och är i sig självt biologiskt nedbrytbar, så det anses ofta vara ett hållbart fiber. Emellertid är bomull en monogröd, som tar över stora områden med sin naturliga livsmiljö och enligt The World Wild Life1, tar det cirka 20 000 liter vatten för att producera tillräckligt med bomull (2,2 kg/1 kg) för en t-shirt och ett par jeans!Dessutom använder konventionell bomullsproduktion stora mängder bekämpningsmedel som är skadliga för jordbrukare och giftiga för vår miljö.

Cotton uses lot of water in their production
Recycled polyester releases micro-plastics in the ocean

Återvunnen polyester släpper ut mikroplast

Vissa syntetiska tyger, som fleece, kan tillverkas av återvunna plastflaskor, vilket är ett bra sätt att minska skräp i världen och minska användningen av icke-förnybara petrokemikalier. Men kemisk bearbetning och mikroplastisk utlakning är problem i samband med dessa tyger som är potentiellt miljöskadliga.

Giftiga kemikalier i Rayons produktion

Rayon är en växtbaserad produkt - kläder som växer på träd - men brist på kontroll innebär att giftiga kemikalier kan hamna i vattenvägar och plantager av träd och bambu för produktion innebär massavskogning..

Rayon fibers use toxic chemicals
Super washing merino wool uses chemicals and too much water

Super tvätt av merinoull använder skadliga kemikalier

Fårull är en naturlig fiber som kan produceras utan att döda djuret, och som återväxer varje år. Vilket resulterar i att det är relativt hållbart. Men stora markområden för inhemsk flora och fauna - till exempel i Nya Zeeland och Australien - ägnas åt betande får för ullproduktion; stora mängder vatten och ofta kemikalier behövs för att tvätta fårull för att avlägsna lanolinet och "vågen" för att göra kläder tvättbara och bekväma att bära; fårens ullproduktion involverar ofta praxis som ses som omänskliga (till exempel mulesing), men som tillverkarna hävdar är deras enda alternativ.

Massproduktion = Ett större kolavtryck

Dessutom skapas alla de tyger som anges ovan generellt med stora kolavtryck efter deras första produktion, eftersom de olika stadierna för tyg- och plaggproduktion görs i separata fabriker, ofta i flera länder över hela världen. Naturligtvis gör alla steg vi kan göra en skillnad och kan ha en övergripande positiv inverkan, men finns det något ännu bättre?

VARFÖR ALPACKAULL FRÅN ANDERNA ÄR SKILLNAD?

Alpackas tar hand om jorden

Vi kommer från vår alpackaull uteslutande från höglandsområden i Peru där alpacka är anpassade för att leva naturligt. Dessa naturliga anpassningar - listade nedan - hjälper till att minska miljöpåverkan av alpackaull jämfört med några av de andra tekniska fibrerna på marknaden. där alpacka är anpassade för att leva naturligt. Dessa naturliga anpassningar - listade nedan - hjälper till att minska miljöpåverkan av alpackaull jämfört med några av de andra tekniska fibrerna på marknaden.

Naturligt & Biologiskt Nedbrytbart Fiber

Alpackaull är en naturlig fiber som genomgår minimal bearbetning, utan kemikalier som kan skada miljön, så i sig kan det betraktas som biologiskt nedbrytbart. Vi arbetar med en ny linje som kommer att involvera naturliga färgningstekniker, utvecklade under tusentals år i Peru. Färgämnena är naturligt förekommande och kan fixeras med mineralsalter. Användningen av naturliga fibrer, naturliga färgämnen och andra innovationer gör att vi kan arbeta för att göra våra produkter 100% biologiskt nedbrytbara; så när du så småningom har använt klart dina Arms of Andes-kläder, kan du göra det med vetskapen om att det inte kommer att orsaka miljöskador.

Familjedrivna gårdar

Hållbart jordbruk

Vår alpackaull kommer direkt från alpacka uppfödare i de peruanska Anderna, vars familjer har använt traditionella tekniker för att föda upp alpacka och skörda deras fibrer i generationer. Familjedrivna gårdar föder upp alpackorna i små grupper och har nära och ständig kontakt med djuren. Bönderna samarbete för att sälja ullen till bästa pris tillgängliga för dem. Alpackas i de peruanska Anderna är inte "uppfödda" i modern bemärkelse: i stället får djuren fritt gå omkring, de får beta på höjder upp till 4 800 meter under dagen, innan de tas ner för skydd under natten. Även om alpackorna har en mer naturlig livsstil än de flesta boskap, är de fortfarande omhändertagna av bönderna och har tillgång till regelbunden veterinärvård vid behov.

Woman looking at the alpacas in Peruvian High Lands
Woman using alpaca wool in Peru

Peruansk produktion ökar den lokala ekonomin

Alla våra utomhuskläder tillverkas uteslutande i Peru, och genererar många jobb lokalt för bönder, klippare, fibersorterare, förare och fabriksarbetare bland andra. Detta hjälper till att främja den lokala ekonomin och uppmuntra människor från Anderna att upprätthålla ett mer traditionellt sätt att leva.

Vårt lilla kolavtryck

the map of arms of andes production

Från en källa och skapad i Peru

När alpackafiber har producerats bearbetas det till ett garn som färgas och vävs till ett specialdesignat tyg, som sedan används för att skapa våra högpresterande plagg. Istället för att sända garnet eller tyget till USA så beslutade vi oss för att genomföra hela produktionsprocessen i Peru. Vi gör detta för att säkerställa kvalitet, minska vårt totala kolavtryck och se till att vi producerar en så hållbar och miljövänlig produkt som möjligt.

Förutom de slutliga projekterna är våra tyger tillverkade i peruanska fabriker, tillräckligt nära alpackaullens källor så att transporter kan ske över land. Från de peruanska fabrikerna skickas dina plagg till en regional distributör och skickas sedan till dig, vilket minskar antalet flygningar involverade i produktionsprocessen och det totala koldioxidavtrycket från transport.

"Som naturälskare bryr vi oss om miljön och de effekter som vårt företag och personliga handlingar har. Genom att producera och använda kläder med 100% alpackaull så kan vi hjälpa till att minimera påverkan av klädproduktion och handel, vilket gör det till en av mest hållbara och miljövänliga klädprodukterna i världen."

- AoA Team

x