Resa Till Machu Picchu

Allt du behöver veta för din resa till Machu Picchu

Publicerad 18 oktober 2020 | Uppdaterad 9 november 2020

Machu Picchu: Ett modernt underverk

Nu när lockdown är över på de flesta platser, inklusive Peru, så kan vi börja gå mot "normalitet" igen. Och en del av "normalitet" är reseplanering! Machu Picchu är ett mycket populärt turiständamål som lockar miljoner besökare årligen (ja, åtminstone före pandemin) till Peru. För de flesta är ett besök i Machu Picchu något som endast händer en gång i livet, så här är alla viktiga tips för att din resa ska gå utan problem.

Författarens anmärkning:Denna artikel är till stor del baserad på upplevelserav Machu Picchu före pandemin. Webbplatsen har just öppnats för allmänheten och det är inte klart om och när saker kommer att återvända till som de var innan. Till exempel finns det för närvarande en övergångsperiod där biljetterna är mycket begränsade (webbplatsen arbetar med 30% kapacitet), men det finns ingen officiell bekräftelse på hur länge övergångsperioden kommer att pågå. Se vår artikel om Peru Travel Updates för uppdaterad information om att resa till och inom Peru under pandemin.

left hand view of machu picchu with ruins in foreground and Huayna Picchu in the background

Vad är Machu Picchu?

Machu Picchu är en arkeologisk plats inbäddad i södra Anderna i Peru, ovanpå en bergskam. Det anses ha byggts av inkabefolkningen på 1400-talet för kejsaren Inca Pachacutec. Det finns mycket mysterium kring Machu Picchus ursprung, syfte och undergång; upptäcktsresande Hiram Bingham hävdade det som den sagolika "Inkafolkets förlorade stad", men senare fann arkeologer bevis som motsäger detta. Citadellets mysterium, historia och mystik, tillsammans med dess häpnadsväckande naturliga skönhet, lockar miljontals besökare - från historiefantagare till naturälskare, till dem som letar efter det perfekta Insta-skottet - från hela världen.

Tillbaka till toppen

Var ligger Machu Picchu?

En del av det som gör Machu Picchu spektakulärt är där den är byggd: högt uppe på en bergskam mitt i skogen. Den ligger cirka 80 km nordväst om staden Cusco i södra Peru. Den ligger i Andes bergskedja, på en höjd av 2.430m.a.s.l. (7 970 ft.a.s.l .; huvudsidan). Längst ner på kullen ligger Aguas Calientes - annars känd som Machu Picchu Pueblo - en liten stad vid stranden av den mäktiga Urubamba-floden, som egentligen bara finns för att tjäna besökarna till denna majestätiska plats.

Map of Peru with location indicators for Lima, Cusco and Machu Picchu with cartoon of Machu Picchu

Tillbaka till toppen

Hur man kommer till Machu Picchu

Även om Machu Picchu bara ligger 80 km från Cusco, så gör Andernas tuffa landskap det förvånansvärt svårt att komma till! Här är de viktigaste alternativen:

Tillbaka till toppen

River at the bottom of a canyon with mountains in the background on the train lines to Machu Picchu Pueblo

Hur man besöker Machu Picchu

Du behöver en biljett för att komma in i Machu Picchu, som kan köpas via regeringens webbplats eller på Dircetur-kontoren i Cusco eller Aguas Calientes. Före pandemin fanns det 5.000 biljetter tillgängliga varje dag fördelat på olika tidsluckor på morgonen och eftermiddagen. Sammantaget kan du nästan alltid hitta biljetter för att komma in på webbplatsen, även om vissa av tidsluckorna skulle säljas ut under högsäsong. Det fanns ytterligare 500 biljetter tillgängliga för tillgång till Huayna Picchu Mountain såväl som huvudplatsen och 800 biljetter till Machu Picchu Mountain och huvudplatsen. Biljetterna till fjällvandringar tenderade att säljas mycket snabbt, så du behövde få dem 3-6 månader före ditt besök under högsäsong.

Webbplatsen är öppen från 06:00 till 17:00 och det finns regelbundna bussar från staden Aguas Calientes (cirka 25 minuter) från 05:30 till 17:30 (sista buss upp 15:00). Under 2019 introducerade de ett system för att minska bussköer på morgonen, som involverade Machu Picchu-inträdesbiljetter med specifika tidsluckor (t.ex. du kunde bara fånga 5:30-bussarna om du hade en entrébiljett för kl 6 på morgonen).Du kan också gå upp till/ner från platsen på en brant stig (cirka 500 meter) över höjdförändring över 5 km från Aguas Calientes. Det tar de flesta 1,5 timmar eller mer att vandra upp.

Machu Picchu öppnade igen den 1 november. Biljetter är gratis för alla besökare fram till den 31 december och måste erhållas i förväg härDet kommer att finnas 675 biljetter tillgängliga dagligen, i olika tidsluckor, och att grupper kommer att vara begränsade till 7 personer per guide. touring the site with a guide was not obligatory at the time of writing.
NOTE: During November 2020 at least, the hiking trail to Machu Picchu from Aguas Calientes is closed, so all visitors must use the shuttle bus.

Observera att det inte finns några toaletter inuti citadellet, de enda är precis utanför portarna. Kostnaden är s./2 (cirka 0,50€ / 0,45£) per besök och om du lämnar webbplatsen för att använda toaletten får du inte komma in igen för att fortsätta din tur, om du inte har en biljett för att vandra ett av bergen. Du kan bötfällas om du fångas urinera eller göra andra behov i citadellet!

Tillbaka till toppen

Inca constructions in Machu Picchu with Huayna Picchu to the left

Vad ska man göra och se i Machu Picchu?

Webbplatsen i sig innebär ganska mycket vandring - stegen börjar inte långt från huvudentrén - även om regeringen har gjort det något mer tillgängligt för personer med fysiska begränsningar. Huvudkretsen tar dig förbi alla viktiga webbplatser:

 • The Guard House (för bästa utsikt)
 • The Temple of the Sun
 • The Temple of the Three Windows
 • The Inti Huatana (valfritt)
 • The Sacred Rock
 • The Temple of the Condor

Cirken tar de flesta 1 till 2 timmar att slutföra, beroende på hur många bilder du tar och hur mycket din guide (om du har en) pratar!

Vandring i Machu Picchu:

 • Inkabron: Denna gångväg leder till en utsiktspunkt över vad som tros ha varit en av ingångarna till platsen, genom en klippa. Lätt, cirka 30-60 minuter tur och retur från Guard House.
 • The Sun Gate (Inti Punku): Denna väg leder till den ikoniska ingången till Inca Trail, som erbjuder panoramautsikt från en annan aspekt.Medel, mellan 1-2 timmar tur och retur från Guard House.
 • Machu Picchu Mountain: Det här spåret går till den högsta punkten på platsen (3.050 m.o.h. / 10,000ft m.o.h.) Medel till ansträngande, cirka 2-4 timmar tur och retur från ingången till gångvägen.
 • Huayna Picchu Mountain: Denna stig tar dig upp till toppen som du ser i bakgrunden till de ikoniska bilderna. Det här är en kort men brant vandring. Om du har tid bör du fortsätta cirken (snarare än att gå ner på samma väg) för att besöka Temple of Moon. Det är en dold pärla och ett bra sätt att undkomma folkmassan.Medel till ansträngande, cirka 1-2 timmar tur och retur (eller 2-4 timmar tur och retur med Temple of Moon) från trailhead.

Du behöver en separat biljett till Machu Picchu Mountain och Huayna Picchu Mountain, som kan säljas ut månader i förväg. Båda spåren är branta och involverar många steg och branta sluttningar.

Även om det är möjligt att besöka Machu Picchu som en lång dagsutflykt från Ollantaytambo (3 timmar med tåg), eller en mycket lång dagsutflykt från Cusco (7 timmar tur och retur med tåg), rekommenderas det att spendera en natt i Aguas Calientes (Machu Picchu Pueblo), för att bryta upp resan och kanske till och med ge dig tid för två besök i Machu Picchu vid olika tidpunkter på dagen. Många människor reser till Machu Picchu under eftermiddagen på första dagen och stannar natten så att de kan besöka tidigt nästa morgon. Andra föredrar att åka till Aguas Calientes under morgonen på dag ett, göra en eftermiddagstur på platsen, stanna över natten och sedan gå tillbaka upp tidigt nästa morgon för en av bergsturerna dag två. Att välja om man vill besöka en eller två gånger är helt ett personligt val.

Tillbaka till toppen

yellow flowers set against the background of machu picchu from high up

När ska man åka till Machu Picchu

Machu Picchu är en destination året runt, även om regnperioden (december till april) kan påverka din upplevelse av utsikten på grund av molntäcke. Den höga turistsäsongen är från maj till september, med toppen juni till augusti (inklusive). Med det sagt var de flesta månaderna (andra under andra halvan av januari till mars) mycket hektiska fram till 2019. Molntäcke och regn är mer troligt under regnperioden, men vissa tror att molnen rör sig igenom bidrar till den mystiska känslan av citadellet .

Historiskt sett är morgnarna alltid mycket mer trafikerade än på eftermiddagen, så ett eftermiddagsbesök ger dig en paus från folkmassan. Men om du vill klättra upp på Huayna Picchu eller Machu Picchu Mountain, måste du gå på morgonen, eftersom spåren är stängda på eftermiddagen.

Tillbaka till toppen

Var kan man bo i Machu Picchu Pueblo

Aguas Calientes är inte en särskilt attraktiv stad i sig, eftersom den är full av hotell, restauranger och souvenirbutiker. Men som nämnts ovan är det vanligtvis en bra idé att stanna minst en natt för att du verkligen ska njuta av upplevelsen av att besöka Machu Picchu. Det är värt att notera att eftersom Aguas Calientes är en turistattraktion, tenderar hotell här att vara dyrare än motsvarande hotell i andra delar av Peru, medan kvaliteten tenderar att bli lägre. På grund av stadens natur, är det nästan omöjligt att undkomma nattljud - vare sig det kommer från floden under regnperioden, tågen eller hög musik från barerna och restaurangerna - så om du är en lätt sovare, ta lite öronproppar med dig.

Det finns så många hotell, vandrarhem och pensionat att välja mellan, så kolla Trip Advisor eller Booking.com(eller någon av de många andra bokningswebbplatserna och apparna) för det boende som bäst passar dina behov och budget. Nedan följer några av de bästa valen för hotell i de högre delarna:

3* Hotell
 • Taypikala
  Ett enkelt men bekvämt 3* hotell, uppför backen från Aguas Calientes plaza. Rummen är rymliga och har bra bekvämligheter. En varierad frukostbuffé ingår och serveras från tidigt på morgonen.
 • Tierra Viva
  På väg ut ur staden mot Machu Picchu ligger detta hotell närmare busshållplatsen och torget i Aguas Calientes. Rummen är bekväma med de bekvämligheter du kan förvänta dig av en 3* fastighet och priset inkluderar frukost.
4* Hotell
 • El Mapi by Inkaterra
  En mer prisvärd version av Inkaterras andra fastigheter, El Mapi ger fortfarande den karaktär och lyxiga känsla som du förväntar dig av denna hotellgrupp. Deras spa har utsikt över molnskogen och i priset ingår i allmänhet frukost och middag.
 • Casa Del Sol Boutique
  Detta hotell är mycket mindre än de andra listade hotellen och har bara 14 rum, vilket skapar en intim atmosfär med personlig service. Hotellet har ett spa med hydroterapi-jacuzzi och inkluderar frukost och middag.
5* Hotell
 • Sumaq Hotel
  En av de bästa fastigheterna i staden, Sumaq erbjuder en lyxig miljö för din vistelse med utmärkt service och ett förstklassigt spa. Maten som serveras på Sumaq är en av de bästa i regionen och de erbjuder provsmakningsmenyer tillsammans med de inkluderade frukostar och middagar samt andra lyxupplevelser.
 • Inkaterra Machu Picchu El Pueblo
  Detta hotell ligger i flera tunnland molnskog och är mer en lyxig by med rum inrymda i "casitas" i hela fastigheten. Två varma utomhuspooler, en ouppvärmd pool och orkidéträdgårdar skapar en känsla av paradis. Hotellet har en mängd olika rumskategorier, inklusive otroliga sviter med flera rum med privata utomhusduschar. Frukost och middag ingår i priset.
 • Belmond Sanctuary Lodge
  Sanctuary Lodge är det mest exklusiva hotellet i Peru, det enda hotellet på kullen, strax utanför Machu Picchu. Rummen är mindre än de flesta 5* hotell på grund av den ursprungliga byggnadsstrukturen, men fastighetens fantastiska utsikt, vackra trädgård och bubbelpool med utsikt över ruinerna ger en oförglömlig upplevelse. Alla måltider ingår i vistelsen här.

Tillbaka till toppen

machu picchu - ruins in the foreground Huayna Picchu in the background

Vad man ska ha på sig på Machu Picchu

 • Bra skor
  Helst vandringsskor eller stövlar, löparskor eller vandringssandaler. Många promenader är involverade i varje besök i Machu Picchu och ytorna är ojämna och kan vara hala när de är våta.
 • Lätta lager
  Dagarna börjar svala (kanske 14-16°C) men temperaturen kan stiga snabbt under dagen (in i höga 20-tal eller låga 30°C) när solen är som starkast, så du måste kunna anpassa det du bär på ändrade temperaturer och ansträngningsnivåer. Långärmade skjortor och långa byxor skyddar dig från solen och insekterna, eller så kan du välja byxor med dragkedja som förvandlas till shorts. Alpackaull är mycket andningsbar så det håller dig varm i kyla och sval i värmen, samt är supermjuk och bekväm mot huden. Det är också luktbeständigt, så dina grannar vid middagen eller på tåget tillbaka till Cusco behöver inte stå ut med någon dålig lukt!
 • Regnjacka & byxor eller poncho
  Endast riktigt nödvändigt under regnperioden (även om det kan förekomma duschar under hela året), men förhoppningsvis kommer de att tillbringa större delen av dagen i din ryggsäck.
 • Solhatt eller basebollkeps
  Solen är riktigt stark året runt på dessa höjder, så du behöver en hatt för att skydda ditt huvud och helst nacken.

För en mer komplett förpackningslista för din Machu Picchu-resa, se vårt blogginlägg om Vad man ska ha på sig på Machu Picchu  

Tillbaka till toppen

Woman wearig Alpaca Wool hoodie base layer while hiking around Machu Picchu

Vad man ska ta med sig till Machu Picchu

 • Liten dagväska
 • Pass eller peruanskt ID (som matchar ID-numret på dina biljetter)
 • Bussbiljetter (om du använder)
 • Kamera eller kameratelefon
 • Solkräm och insektsmedel
 • Vatten och snacks eller till och med ett lunchpaket (det finns en snackbar och en restaurang där uppe, men de är dyra)
 • Kontanter för toaletter, mat och vatten

ANMÄRKNINGAR
Ta inte med vandringsstavar, såvida du inte är över 65 år eller har en läkaranteckning om att du behöver dem (eller en uppenbar skada). Alla vandringsstavar som kommer in på platsen måste ha gummitips.
Professionell kamerautrustning kan behöva ett särskilt tillstånd och drönare är inte tillåtna
Tekniskt sett är mat inte tillåtet på platsen, men om du begränsar dig till snacks/smörgåsar och ser till att plocka upp skräpet (och undvika att äta i en picknick-liknande uppställning), så säger parkvakterna i allmänhet ingenting.

Tillbaka till toppen

PACKA MINDRE, UTFORSKA MER MED ARMS OF ANDERS

Lämna en kommentar

Please note, comments must be approved before they are published

x